همواره همه مسائل درخصوص شهر به امور بزرگسالان اختصاص دارد و کمتر به کودکان توجه میکنیم. در حالی که اگر شهر به مفهوم عام آن به خوبی برای کودکان آمادهسازی شود، بسیاری از مشکلات موجود را که با آن مشکل داریم را میتوان به مرور برطرف کرد. مسائلی مثل رفتارها و کرداهای اجتماعی که تاثیر بسزایی بر فضای ارتباطات انسانی جاری در یک شهر دارد، با تاکید بر جایگاه کودکان در شهر میتواند بهبود پیدا کند.
دیدگاه سعدی در مورد شهر کودکان
تا فرد بچه است میتوان آینده او به عنوان یک شهروند و اجتماعش را ساخت. بنابراین نیاز زندگی کودکان در شهر باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. هم نیاز معنوی و هم نیاز مادی کودک در شهر خودنمایی میکند. در شهر ما یک فضا داریم به عنوان خانه که والدین در هر سطحی از امکانات اقتصادی – اجتماعی و محدودیتهای موجود تلاش میکنند تا آن را در بهترین شکل ممکن برای کودکانشان آماده سازند.
مدرسه و مسیر رفت و آمد کودک
از سوی دیگر در شهرها با مدرسه سروکار داریم که آموزش کودکان را برعهده دارد و آن هم طبق مقررات خاص خود عمل میکند، اما در این بین چیزی که از دست ما برمیآید، پیوند و ارتباط بین این دو یعنی خانه و مدرسه است. ارتباط بین خانه و مدرسه از طریق راهها اتفاق میافتد. خیابانها، کوچهها و دیگر معابر شهری بستر تحقق این ارتباط هستند. چه بسیار آموزشهایی که یک کودک در این دو فضا میآموزد و اینها برایش تبدیل به اولویت زندگی میشود. بله، بر همین اساس نیازهای روحی و روانی، حقوقی و حتی نیازهای جسمی کودکان این کتاب را نوشتم و در سال ۱۳۸۸ جایزه کتاب برتر پژوهشهای نو در عرصه مدیریت شهری را به خودش اختصاص داد.

ارتباط کودک با شهر
در ارتباط با کودک اگر ما خودمان را در جای کودک قرار دهیم، فقط به حقوق خودمان به عنوان بزرگسال توجه نخواهیم کرد و با توجه بیشتری به این موضوع خواهیم پرداخت. در چنین حالتی است که میتوان یک کودک سالم و در نتیجه یک شهروند کامل برای آینده تربیت کنیم و این زماین به دست میآید که به بازی، شخصیت و روح و روان وی اهمیت بدهیم. مسائلی مثل آزادی درست کودک در شهر، ایمنی کودک در شهر نکاتی هستند که سازنده هستند. در این بین با طرح گزارههایی مثل اینکه چه نیازی هست که والدین در شهرهای بزرگ کودکان خود را به مدرسه برسانند؟
زندگی کودکان در شهرهای بزرگ
بدیهی است که برای رسیدن به نتایج موثر باید به مقایسه پرداخت و من هم وضعیت زندگی کودکان در شهرهای بزرگ دنیا را مورد بررسی قرار دادم. از جمله کانادا، انگلستان و آلمان را مورد توجه قرار دادم، اینکه روند در شهرهای این کشورها به چه صورتی است. نقش سازمانهای همسو مثل شهرداریها و آموزش و پرورش در آمادهسازی شهرها برای کودکان تعیینکننده است.
خلاقیت کودک و محیط سکونت
یک مثلی داریم که میگوید چنانچه پرورشم میدهند، میرویم. کودک مثل گیاهی است که هر طوری که پرورش داده شود، تربیت میشود. بنابراین ما اگر بخواهیم فرزندانی داشته باشیم که در آینده کمترین مشکلات را داشته باشند، باید شخصیتدهی را از کودکی درباره آنها آغاز کنیم. یعنی اینکه رفاه اجتماعی را برای وی فراهم کنیم. عوامل موثر در بالندگی و رشد سالم یک کودک ارتباط مستقیمی با عالم خلقت دارد.
یعنی اینکه شرایط زندگی در شهر را مبتنی بر محیط طبیعی ایجاد کنیم. ارتباطات شهری بدون توجه به محیط زیست معنی ندارد. ارتباط بین آب و خاک و هوا است که به حیات شکل میدهد و اگر در شهر کودک را با محیط زیست پیوند بدهیم، بسیار سازنده است. یکی از موارد این است که ارتباطش با عالم خلقتش برقرار باشد. یعنی اینکه شهری بسازیم که خشک و بیروح باشد و از طبیعت فاصله داشته باشد. کودک باید طبیعت را در درون شهر ببیند و اینطور نباشد که درختان و حیوانات را فقط در کتابها ببیند، بلکه خود آنها را ببیند. خلاقیت کودک زمانی شکوفا میشود که محیط پاسخدهندهای برای نیازها و سوالاتی که مطرح میکند، وجود داشته با شد.
منبع: مرکز مشاوره و روانشناسی ایران-آمادهسازی شهر برای کودکان جهت رشد و ارتقای آنها
:: برچسبها:
شکل گیری ساختار فکری ,
شهرسازی ,
مدیریت شهری ,
:: بازدید از این مطلب : 769
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1